Rzymskie krokiety ryżowe – suppli al telefono
Kulki z risotto z mozzarellą i szynką, głęboko smażone, podane z sosem z pomidorów. Tradycyjnie są to krokiety ryżowe, pochodzące z Rzymu, z regionu Lacjum we Włoszech. Zjada się je zwykle palcami – gdy jeden krokiet jest podzielony na dwie części, mozzarella zostaje wyciągnięta i jej włókna wyglądają jak rozciągnięte od słupa do słupa przewody telefoniczne. Stąd nazwa suppli al telefono. Podaje się je z sosem z pomidorów. Jeśli nie uda Wam się kupić dobrych dojrzałych pomidorów, użyjcie całych z puszki.
Składniki:
(na 6 kulek ryżowych – zdecydowanie za mało, zrób co najmniej 2 x tyle):
Sos pomidorowy:
• 2 łyżki masła klarowanego
• 500 g świeżych, obranych i pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
• 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
• 2 łyżeczki suszonego oregano
• sól morska
Risotto:
• 500 ml bulionu warzywnego (ja miałam zamrożony, ale możesz użyć z kostki)
• 40 g masła
• 1 posiekana cebula
• 160 g ryżu do risotto
• 2 łyżki świeżo startego parmezanu
• 50 ml białego wina wytrawnego
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Krokiety:
• 1 duże jajko, lekko roztrzepane
• 100 g miękkiej mozzarelli pokrojonej w mniejsze kawałki (tym razem użyłam mozzarelli z truflami – znalazłam ostatnio w sklepie – przepyszna!)
• 2 plasterki dobrej szynki pokrojonej w paseczki
• bułka tarta
• olej do głębokiego smażenia
• sól
Przygotowanie:
Przygotuj risotto. Podgrzej bulion i trzymaj na niewielkim ogniu. W rondelku rozpuść połowę masła i dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Dodaj ryż, wymieszaj i smaż chwilę, aż ryż będzie lekko skwierczał. Dolej wino i gotuj, aż zredukuje się zupełnie. Chochelką dolej porcję bulionu, mieszaj, aż ryż całkowicie go wchłonie. Tę czynność powtarzaj, aż wykorzystasz cały bulion, a ryż będzie miękki i kremowy. Dopraw risotto solą i pieprzem. Dodaj pozostałe masło i parmezan. Wymieszaj. Przykryj rondelek i odstaw na kilka minut. Odkryj risotto, żeby przestygło.
Przygotuj sos pomidorowy. W dużej patelni rozgrzej mocno masło klarowane, dodaj czosnek, oregano i pomidory. Smaż około 8 minut, aż sos stanie się gęsty i błyszczący. Posól. Przelej zawartość do pojemnika i zmiksuj sos blenderem. Odstaw. Do risotto wbij jajko. Wymieszaj dokładnie i odstaw, aż całkowicie ostygnie.
Nabierz risotto na dużą łyżkę i mokrymi rękami nadal mu kształt jajka. Jak widzicie na zdjęciach – mi zdecydowanie lepiej i łatwiej udaje się przygotować kulki. Zrób wgłębienie i włóż w nie kawałek mozzarelli, owinięty paseczkiem szynki. Zaklej krokieta palcami i obtocz w bułce tartej. Tak przygotuj wszystkie krokiety.
W głębokiej dużej patelni rozgrzej olej do smażenia. Jeśli masz frytkownicę – najlepiej będzie jeśli w niej usmażysz krokiety ryżowe. Smaż suppli, aż nabiorą ciemnozłocistej barwy. Odsącz na ręczniku papierowym. Posyp lekko solą i podawaj z ciepłym sosem pomidorowym.
Smacznego!
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...