Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby. Fantazyjnie zapakowany może sprawić prawdziwą przyjemność. W końcu nic tak nie cieszy jak prezent, w który włożyło się serce…
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 100 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 50 g mielonych orzechów pistacjowych + do obtoczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka likieru migdałowego
Przygotowanie:
Orzechy podpraż na suchej patelni i wystudź. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź, ale na tyle, by czekolada pozostała wciąż płynna. Serek rozgnieć łyżką, by nieco zmiękł. Wlej czekoladę i dobrze wymieszaj. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do masy serowej, wlej likier i wymieszaj. Orzechy zmiksuj blenderem do konsystencji mokrego piasku. Dodaj do masy i wymieszaj. Wstaw na godzinę do lodówki. Orzechy, które mają być wykorzystane do obtoczenia, posiekaj lub zmiksuj w blenderze, ale na większe kawałki. Wyjmij masę z lodówki. Łyżeczką nabieraj masę i formuj z niej małe kulki (aby masa nie kleiła się do rąk można posmarować je niewielką ilością oleju). Obtaczaj w orzechach. Gotowe ponownie wstaw na godzinę do lodówki. Gotowe pralinki dowolnie zapakuj.
Smacznego! :-)
Źródło przepisu i zdjęć: www.zjemto.blox.pl
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...
Łatwy piernik z powidłami
Cudownie aromatyczny, wilgotny w smaku piernik o pięknym kolorze, który...