Pralinki pistacjowe

Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby. Fantazyjnie zapakowany może sprawić prawdziwą przyjemność. W końcu nic tak nie cieszy jak prezent, w który włożyło się serce…

Składniki:

 
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 50 g mielonych orzechów pistacjowych + do obtoczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka likieru migdałowego
Pralinki pistacjowe

Przygotowanie:


Orzechy podpraż na suchej patelni i wystudź. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź, ale na tyle, by czekolada pozostała wciąż płynna. Serek rozgnieć łyżką, by nieco zmiękł. Wlej czekoladę i dobrze wymieszaj. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do masy serowej, wlej likier i wymieszaj. Orzechy zmiksuj blenderem do konsystencji mokrego piasku. Dodaj do masy i wymieszaj. Wstaw na godzinę do lodówki. Orzechy, które mają być wykorzystane do obtoczenia, posiekaj lub zmiksuj w blenderze, ale na większe kawałki. Wyjmij masę z lodówki. Łyżeczką nabieraj masę i formuj z niej małe kulki (aby masa nie kleiła się do rąk można posmarować je niewielką ilością oleju). Obtaczaj w orzechach. Gotowe ponownie wstaw na godzinę do lodówki. Gotowe pralinki dowolnie zapakuj.

Smacznego!  :-)

Źródło przepisu i zdjęć: www.zjemto.blox.pl
Anuluj
porównujesz -
Porównaj