Łatwy piernik z powidłami
Cudownie aromatyczny, wilgotny w smaku piernik o pięknym kolorze, który trzeba spróbować.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 125 g margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej)
- 250 g powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- masło do nasmarowania formy
- ½ szklanki powideł śliwkowych do przełożenia
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 60 % zawartości kakao)
- 50 g masła
Przygotowanie:
1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180⁰C. Natłuść masłem przygotowaną formę do pieczenia.
2. W misce miksera umieść jajko z cukrem i ubij do białości.
3. Następnie cały czas miksując dodawaj margarynę, powidła, mleko, kakao, sodę, przyprawę do piernika i na koniec po trochu mąkę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
4. Przelej masę do przygotowanej blaszki do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, po czym wyjmij z formy, przekrój go wzdłuż na pół, rozsmaruj równomiernie powidła i ponownie złóż obie połówki ciasta.
5. W celu przygotowania polewy, rozpuść czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej lub rozpuść w mikrofalówce i dokładnie wymieszaj, następnie polej nią równomiernie piernik.
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: www.karmelowy.pl
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...