Tarta pomarańczowo-czekoladowa

Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową, czekoladowo-pomarańczową masą. Ten smak jest warty spróbowania…

Składniki:


Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 25 g migdałów zmielonych na puch
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 niewielkie jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa pomarańczowo-czekoladowa:
  • skórka i sok z czterech pomarańczy
  • 500 ml mleka skondensowanego
  • 5 żółtek
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 250 ml śmietany 30 lub 36%
Tarta pomarańczowo-czekoladowa

Przygotowanie:


Masło utrzyj na puszysty krem, dodaj masę migdałową i cukier, zmiksuj ponownie, by składniki się połączyły. Dodaj jajka oraz ekstrakt z wanilii i znowu wyrób ciasto. Na koniec wsyp mąkę, sól i szybko doprowadź do zagniecenia ciasta. Powinno być elastyczne i zwarte. Zwiń je w kulkę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty. Piekarnik nagrzej do 170 stopni, wstaw formę i zapiekaj około 10 minut.

Żółtka ubij na puszysty krem w misie miksera. Dodaj mleko i ubijaj nadal, przez minutę, na niewielkich obrotach, tylko po to, by składniki połączyły się. Do masy dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj krem i wylej go na przestudzony i podpieczony spód tarty. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz około 15-18 minut, do czasu, gdy boki tarty zaczną się przyrumieniać. Masa jest płynna, ale taka właśnie ma być:)

Po wyjęciu z piekarnika tartę zostaw do ostudzenia, a zimną wstaw do lodówki na 4-6 godzin, tak by masa całkowicie zgęstniała.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wylej na wierzch zimnej tarty. Śmietanę ubij i udekoruj nią czekoladową warstwę. Wierzch możesz posypać czekoladowymi wiórkami.

Smacznego!

Źródło przepisu i zdjęć: www.kuchniawformie.pl
Anuluj
porównujesz -
Porównaj