Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową, czekoladowo-pomarańczową masą. Ten smak jest warty spróbowania…
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 25 g migdałów zmielonych na puch
- 80 g cukru pudru
- 150 g masła
- 2 niewielkie jajka
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa pomarańczowo-czekoladowa:
- skórka i sok z czterech pomarańczy
- 500 ml mleka skondensowanego
- 5 żółtek
- 200 g czekolady gorzkiej
- 250 ml śmietany 30 lub 36%
Przygotowanie:
Masło utrzyj na puszysty krem, dodaj masę migdałową i cukier, zmiksuj ponownie, by składniki się połączyły. Dodaj jajka oraz ekstrakt z wanilii i znowu wyrób ciasto. Na koniec wsyp mąkę, sól i szybko doprowadź do zagniecenia ciasta. Powinno być elastyczne i zwarte. Zwiń je w kulkę, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty. Piekarnik nagrzej do 170 stopni, wstaw formę i zapiekaj około 10 minut.
Żółtka ubij na puszysty krem w misie miksera. Dodaj mleko i ubijaj nadal, przez minutę, na niewielkich obrotach, tylko po to, by składniki połączyły się. Do masy dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj krem i wylej go na przestudzony i podpieczony spód tarty. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz około 15-18 minut, do czasu, gdy boki tarty zaczną się przyrumieniać. Masa jest płynna, ale taka właśnie ma być:)
Po wyjęciu z piekarnika tartę zostaw do ostudzenia, a zimną wstaw do lodówki na 4-6 godzin, tak by masa całkowicie zgęstniała.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wylej na wierzch zimnej tarty. Śmietanę ubij i udekoruj nią czekoladową warstwę. Wierzch możesz posypać czekoladowymi wiórkami.
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: www.kuchniawformie.pl
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...
Łatwy piernik z powidłami
Cudownie aromatyczny, wilgotny w smaku piernik o pięknym kolorze, który...