Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione puszystą, bitą śmietaną i sezonowymi owocami…Doznania warte grzechu…
Składniki:
Bezy:
- 4 białka
- 220g drobnego cukru
- 1/2 łyżki soku z limonki
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 300ml śmietanki 36%
- łyżka cukru pudru
- 250g świeżych owoców (borówek, truskawek)
Przygotowanie:
Białka przekładamy do misy robota i przy użyciu nasadki balonowej ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka bezproblemowo zaliczą ""test miski nad głową"" cały czas miksując dodajemy do nich po łyżce cukru. Pod koniec dolewamy sok z cytryny. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna.
Gotowe białka przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy gniazdka: najpierw tworzymy spód w kształcie koła, następnie warstwowo ścianki.
Gotowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 80oC przez około 4,5 godziny.
Wystudzone bezy wypełniamy śmietanką ubitą z łyżką cukru pudru i dekorujemy świeżymi owocami.
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: cookuj.pl
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...
Łatwy piernik z powidłami
Cudownie aromatyczny, wilgotny w smaku piernik o pięknym kolorze, który...