Pierogi z kapustą i grzybami
Obowiązkowa potrawa na każdym Wigilijnym stole. Pierogi z delikatnego ciasta wypełnione farszem z leśnych grzybów, kiszonej kapusty, przypraw i podsmażonej na maśle cebulki.
Skladniki:
(około 40 szt.)
Ciasto:
• 500 g mąki pszennej typ 500
• 60 g mąki ziemniaczanej
• 40 g masła
• 220 ml mleka
• 100 ml wody
• pół łyżeczki soli
Farsz:
• 400 g kapusty kiszonej
• 400 g kapusty słodkiej
• 20 g suszonych grzybów
• 120 g cebuli posiekanej w kostkę
(jedna cebula naprawdę duża)
• 2 liście laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego rozrobione w moździerzu
• 2 łyżki miodu
• sól i pieprz
• zasmażka (1 łyżka mąki i 1 łyżka masła)
• masło klarowane
Przygotowanie:
Grzyby zalej szklanką ciepłej wody i mocz przez 15 min., a następnie drobno pokrój i ugotuj do miękkości. Kapustę słodką posiekaj drobno, zalej wodą równo z kapustą, lekko posól i ugotuj do miękkości. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego i zezłoć na nim cebulę. Kapustę kiszoną odciśnij i drobno posiekaj, zalej wodą równo z kapustą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ugotuj do miękkości. Następnie połącz ugotowane kapusty i grzyby (wyjmij z kiszonej kapusty liście laurowe), dodaj miód, usmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Na dużej patelni na łyżce klarowanego masła zasmaż na złoto mąkę, dodaj 1/4 szklanki wody, wymieszaj, dodaj kapustę i smaż wszystko, często mieszając ok. 10 min. Zdejmij z ognia i wystudź. Do miski wrzuć mąkę, pokrojone w kostkę masło i sól. Mleko podgrzej z wodą, tak, żeby było bardzo gorące, ale nie gotuj! Gorącym mlekiem z wodą zalej składniki w misce i wymieszaj robotem, ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Podziel na cztery, mniej więcej równe części, każdą rozwałkuj bardzo cienko. Szklanką wykrawaj kółka na pierogi i nakładaj ok. 1,5 łyżeczki farszu, zlep krawędzie. Gotuj ok. 2-3 min. od momentu wypłynięcia.
Smacznego!
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...