Ekspresowy piernik z orzechami
Piernik w wersji z marmoladą i obowiązkowo polewą czekoladową. W przeciwieństwie do wielu innych – nie musi leżakować, bo jest idealny zaraz po upieczeniu. Wilgotny, aromatyczny, pachnący przyprawami i miodem.
Składniki:
- 250 g miodu
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 450 g mąki
- 1,5 łyżeczki sody szklanka mleka
- 3 jajka łyżka kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych migdałów
- 100 g posiekanych orzechów laskowych
- 150 g marmolady śliwkowej lub powideł
Polewa czekoladowa
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki kakao
Przygotowanie:
Miód, cukier i masło podgrzej na małym ogniu, a gdy się rozpuszczą, dodaj 150 g mąki, gotuj ok. 1-2 minut i odstaw do wystygnięcia. Następnie dodaj sodę, mąkę, mleko, jajka, kakao, przyprawy i miksuj wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj wszystko. Masę podziel na dwie blaszki „keksówki” (najlepiej po równo – wtedy wyjdą nam dwa podobne ciasta). Piecz w 175⁰ ok. 40 minut (patyczek po wetknięciu w ciasto powinien być wtedy suchy). Po tym czasie odstaw „keksówki” do ostudzenia.
W tym czasie rozpuść masło na bardzo małym ogniu, dodaj cukier i mleko. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści i połączy, uważając, aby masa się nie zagotowała. Na koniec zdejmij z ognia i dodaj kakao. Mieszaj energicznie, aż kakao dokładnie się rozpuści i nie zostaną żadne grudki. Czekolada jest idealna do polewania, delikatnie spływa z ciast, ale nadaje się również do smarowania, szczególnie gdy nieco przestygnie.
Gdy piernik przestygnie, pokrój go wzdłuż, posmaruj marmoladą, albo powidłami, przykryj drugą częścią, delikatnie dociśnij i udekoruj polewą.
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: www.takemycake.eu
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...