Ekspresowy piernik z orzechami

Piernik w wersji z marmoladą i obowiązkowo polewą czekoladową. W przeciwieństwie do wielu innych – nie musi leżakować, bo jest idealny zaraz po upieczeniu. Wilgotny, aromatyczny, pachnący przyprawami i miodem.

Składniki:

 
  • 250 g miodu
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 450 g mąki
  • 1,5 łyżeczki sody szklanka mleka
  • 3 jajka łyżka kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych
  • 150 g marmolady śliwkowej lub powideł

Polewa czekoladowa
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki kakao
Ekspresowy piernik z orzechami

Przygotowanie:


Miód, cukier i masło podgrzej na małym ogniu, a gdy się rozpuszczą, dodaj 150 g mąki, gotuj ok. 1-2 minut i odstaw do wystygnięcia. Następnie dodaj sodę, mąkę, mleko, jajka, kakao, przyprawy i miksuj wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj wszystko. Masę podziel na dwie blaszki „keksówki” (najlepiej po równo – wtedy wyjdą nam dwa podobne ciasta). Piecz w 175⁰ ok. 40 minut (patyczek po wetknięciu w ciasto powinien być wtedy suchy). Po tym czasie odstaw „keksówki” do ostudzenia.

W tym czasie rozpuść masło na bardzo małym ogniu, dodaj cukier i mleko. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści i połączy, uważając, aby masa się nie zagotowała. Na koniec zdejmij z ognia i dodaj kakao. Mieszaj energicznie, aż kakao dokładnie się rozpuści i nie zostaną żadne grudki. Czekolada jest idealna do polewania, delikatnie spływa z ciast, ale nadaje się również do smarowania, szczególnie gdy nieco przestygnie.

Gdy piernik przestygnie, pokrój go wzdłuż, posmaruj marmoladą, albo powidłami, przykryj drugą częścią, delikatnie dociśnij i udekoruj polewą.

Smacznego!

Źródło przepisu i zdjęć: www.takemycake.eu
Anuluj
porównujesz -
Porównaj