Piernik z Czerwoną Fasolą
Piernik musi być słodki, aromatyczny i…niekoniecznie ciężki. Wystarczy, że zrobimy go na bazie fasoli. Teraz ulubione, tradycyjne ciasto w zdrowej odsłonie. Nawet jeśli jest w Tobie dużo podejrzliwości, musisz je spróbować – nie zostanie nawet okruszek! :)
Składniki:
- 320 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 50 g mąki razowej
- 5 szt jajek
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 szt mix orzechów
- 1 garść suszonej żurawina
- 1 garść suszonej miechunki
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oliwy
- 1 szklanka śliwkowych powideł
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Ugotowaną fasolę umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę. Do fasoli dodaj cukier, jajka, miód, olej i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce mąkę połącz wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj kakao oraz przyprawy. Suche składniki zmieszaj z mokrymi. Orzechy posiekaj, miechunkę przekrój na pół. Orzechy, żurawinę oraz miechunkę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Formę o średnicy 20 cm wysmaruj tłuszczem, wlej do niej ciasto. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę. Ostudź. Przetnij na 3 blaty, przełóż powidłami śliwkowymi i udekoruj żurawiną.
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: www.wrzacakuchnia.pl
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...