Owsiane serniczki

Mini serniczki w zdrowszej i błyskawicznej odsłonie, które można podać zarówno jako słodki deser, śniadanie, czy pożywną kolację.

Składniki:

 
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • ok. 200 g mandarynek
  • garść orzechów włoskich
Owsiane serniczki

Wykonanie:


Twaróg przełóż do pojemnika do siekania i zmiksuj na jednolitą masę, bez grudek. Dodaj miód, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanilii oraz jajka i ponownie zmiksuj. Dodaj jogurt naturalny wraz z płatkami i wymieszaj łyżką. Całość przełóż do naczynek żaroodpornych, do środka włóż kawałki mandarynek, a na wierzchu ułóż posiekane orzechy i lekko dociśnij.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180⁰ C (termoobieg) przez ok.25-30 min. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło przepisu i zdjęć: www.marta-gotuje.pl
Anuluj
porównujesz -
Porównaj