Sernik Orzechowo-Pomarańczowy
Pyszny, wyjątkowy sernik orzechowo - pomarańczowy bez pieczenia. Z orzechami laskowymi, włoskimi i świeżym sokiem pomarańczowym. Chrupiące orzechy w karmelu wspaniale komponują się z masą serową i cytrusami. Całość lekka i bardzo smaczna.
Składniki:
Spód:
- 100g orzechów włoskich
- 100g ciastek pełnoziarnistych
- 90g miękkiego masła
Masa serowa:
- 100g orzechów laskowych (mogą być włoskie)
- 1 łyżeczka masła
- 50g cukru
- 100ml + 6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
- 2 pomarańcze
- 5 łyżeczek żelatyny
- 250g serca mascarpone
- 400g gotowego sera na sernik
- 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Wierzch:
- 6 podłużnych biszkoptów
- 2 galaretki pomarańczowe (każda na 500ml wody)
- 4-5 herbatników lub korzennych ciastek
Wykonanie:
Spód:
Orzechy i ciasteczka przełóż do blendera i zmiksuj. Dodaj do nich miękkie masło i dokładnie wymieszaj (można rękoma). Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm. Wyrównaj i lekko dociśnij.
Masa serowa:
2. Orzechy laskowe grubo zmiel lub poszatkuj.
3. Na patelnię wyłóż masło i cukier. Podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i masa zbrązowieje. Dodaj wtedy orzechy, dokładnie wymieszaj i przełóż masę na tacę/blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli masa orzechowa zbije się w duże grudki, rozdrobnij ją (można rękoma).
4. Pomarańcze obierz ze skórki i białego albedo, a następnie odfiletuj miąższ.
5. Żelatynę zalej 6 łyżkami soku pomarańczowego i odstaw na ok. 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzej ją, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (można dodać jeszcze trochę soku pomarańczowego z tych 100ml) i zdjąć z ognia. Odstaw na ok. 10 minut, aby trochę przestygła – ma być letnia.
6. Oba sery przełóż do miski, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i sok pomarańczowy, wymieszaj mikserem na średnich obrotach na jednolitą masę. Dodaj żelatynę, wymieszaj.
7. Masę serową podziel na dwie części. Do jednej dodaj pomarańcze, a do drugiej orzechy w karmelu. Na gotowy spód w tortownicy wyłóż masę serową z orzechami, wyrównaj. Następnie wyłóż masę z pomarańczami i znów wyrównaj. Na wierzchu ułóż biszkopty (można je trochę przyciąć) i lekko je dociśnij. Sernik wstaw do lodówki.
8. Obie galaretki rozpuść w 800ml wody i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Zimną galaretkę wylej na wierzch sernika i deser z powrotem odstaw w chłodne miejsce, aż galaretka stężeje (najlepiej na noc).
9. Sernik ostrożnie wyjmij z formy. Papier do pieczenia delikatnie usuń. Herbatniki zmiel i ozdób nimi brzeg sernika.
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: www.malacukierenka.pl
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...