Sernik Orzechowo-Pomarańczowy

Pyszny, wyjątkowy sernik orzechowo - pomarańczowy bez pieczenia. Z orzechami laskowymi, włoskimi i świeżym sokiem pomarańczowym. Chrupiące orzechy w karmelu wspaniale komponują się z masą serową i cytrusami. Całość lekka i bardzo smaczna.

Składniki:


Spód:
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g ciastek pełnoziarnistych
  • 90g miękkiego masła

Masa serowa:
  • 100g orzechów laskowych (mogą być włoskie)
  • 1 łyżeczka masła
  • 50g cukru
  • 100ml + 6 łyżek soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego
  • 2 pomarańcze
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 250g serca mascarpone
  • 400g gotowego sera na sernik
  • 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wierzch:
  • 6 podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki pomarańczowe (każda na 500ml wody)
  • 4-5 herbatników lub korzennych ciastek
Sernik Orzechowo-Pomarańczowy

Wykonanie:


Spód:
Orzechy i ciasteczka przełóż do blendera i zmiksuj. Dodaj do nich miękkie masło i dokładnie wymieszaj (można rękoma). Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22cm. Wyrównaj i lekko dociśnij.

Masa serowa:
2. Orzechy laskowe grubo zmiel lub poszatkuj.
3. Na patelnię wyłóż masło i cukier. Podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i masa zbrązowieje. Dodaj wtedy orzechy, dokładnie wymieszaj i przełóż masę na tacę/blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli masa orzechowa zbije się w duże grudki, rozdrobnij ją (można rękoma).
4. Pomarańcze obierz ze skórki i białego albedo, a następnie odfiletuj miąższ.
5. Żelatynę zalej 6 łyżkami soku pomarańczowego i odstaw na ok. 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzej ją, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (można dodać jeszcze trochę soku pomarańczowego z tych 100ml) i zdjąć z ognia. Odstaw na ok. 10 minut, aby trochę przestygła – ma być letnia.
6. Oba sery przełóż do miski, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i sok pomarańczowy, wymieszaj mikserem na średnich obrotach na jednolitą masę. Dodaj żelatynę, wymieszaj.
7. Masę serową podziel na dwie części. Do jednej dodaj pomarańcze, a do drugiej orzechy w karmelu. Na gotowy spód w tortownicy wyłóż masę serową z orzechami, wyrównaj. Następnie wyłóż masę z pomarańczami i znów wyrównaj. Na wierzchu ułóż biszkopty (można je trochę przyciąć) i lekko je dociśnij. Sernik wstaw do lodówki.
8. Obie galaretki rozpuść w 800ml wody i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Zimną galaretkę wylej na wierzch sernika i deser z powrotem odstaw w chłodne miejsce, aż galaretka stężeje (najlepiej na noc).
9. Sernik ostrożnie wyjmij z formy. Papier do pieczenia delikatnie usuń. Herbatniki zmiel i ozdób nimi brzeg sernika.

Smacznego!

Źródło przepisu i zdjęć: www.malacukierenka.pl
Anuluj
porównujesz -
Porównaj