Kruche babeczki z kremem mascarpone, białą czekoladą i borówkami
Zaledwie dwa kęsy, które sprawią, że uśmiechniesz się błogo. Kruche ciasto, delikatny, puszysty krem oraz słodko-kwaśny smak borówek. Czy potrzeba czegoś więcej?
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
- żółtko
Dodatkowo:
- 200ml śmietanki 36%
- 250g mascarpone
- 100g białej czekolady
- 250g borówek
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do misy robota. Dodajemy cukier puder, pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtko, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na średnich obrotach do uzyskania bardzo drobnej kruszonki. Zawartość misy przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym kruchym ciastem wyklejamy foremki na babeczki. Pieczemy do zarumienienia, przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe babeczki odstawiamy do ostudzenia i wyjmujemy z foremek.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżką mleka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia mieszając co jakiś czas. Śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Dodajemy serek mascarpone i (zimną!) roztopioną białą czekoladę. Przy pomocy rękawa cukierniczego babeczki wypełniamy kremem i dekorujemy świeżymi borówkami.
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: cookuj.pl
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...