Ciasteczka korzenne
Słodkie, o korzennym aromacie i wspaniale chrupiące. Idealne na przekąskę, świąteczny prezent, albo jako ozdoba choinkowa.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- 10 g przyprawy korzennej
- 2-3 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wraz z żółtkiem wsyp do jednej miski, posiekaj nożem. Zagnieć ciasto, które następnie zawiń w folię i wstaw na dwie godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Grubość zależy od tego, jak cienkie chcemy uzyskać ciasteczka. Wykrawaj ciastka foremkami lub stemplami. Układaj na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 175⁰.
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: www.takemycake.eu
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...