Tarta z musem z białej czekolady, ze świeżymi truskawkami i miętą

Wiosna sprzyja poszukiwaniom przepisów na najlepsze wypieki, którymi pragniemy delektować się w czasie spotkań z bliskimi. Słodkim hitem wśród domowych specjałów będzie tarta z musem z białej czekolady, będąca alternatywą dla świątecznych ciast i deserów. Z robotem kuchennym z systemem planetarnym Sencor z łatwością stworzymy ten przysmak!

Składniki:


Porcje: 8
Czas: 120 minut +

CIASTO KRUCHE
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

MUS
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 150 g białej czekolady
  • 30 dkg świeżych truskawek
  • (można użyć innych owoców sezonowych)
Tarta z musem z białej czekolady, ze świeżymi truskawkami i miętą

PRZYGOTOWANIE


Ciasto kruche: do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli, mieszamy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty składników. Miksujemy około minuty do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy 4 łyżki wody, miksujemy całość kilka razy do połączenia składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolnicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadamy.
Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośrednio nad nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy. (Jeśli  poza formą zostanie dużo ciasta, przejeżdżamy wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok 30 min. Po wyjęciu z lodówki, ciasto pokrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami.
Ciasto pieczemy ok. 12 min. w temperaturze 180 stopni z obciążeniem. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10-12 min. Odstawiamy do wystygnięcia.

Mus: w kąpieli wodnej w niewielkiej ilości śmietanki (ok. 50 ml) powoli roztapiamy białą czekoladę, do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Pozostałą śmietanę ubijamy blenderem z trzepaczką na sztywno. Do ubitej śmietany powoli dodajemy wystudzoną białą czekoladę, delikatnie łączymy składniki.

Truskawki:
Umyte i osuszone truskawki kroimy w 4-5 mm plastry.

Wykończenie:
Na upieczony i wystudzony spód wykładamy mus z białej czekolady, równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowaną tartę należy przynajmniej na godzinę włożyć do lodówki. Schłodzoną tartę dekorujemy truskawkami, zaczynamy od układania truskawek przy brzegu tarty, kończymy na środku.

Smacznego
Anuluj
porównujesz -
Porównaj