Keks czekoladowo-bananowy
Świąteczny keks z bakaliami na bazie gorzkiej czekolady i bananów
Składniki:
Na keksówkę długości 25-27 cm
• 150 g masła o temperaturze pokojowej
• 150 g cukru
• 300 g mąki pszennej
• 3 jajka
• 2 nieduże banany
• 130 g gorzkiej czekolady
• 200 g bakalii
( gotowa mieszanka bądź dobrane wg uznania)
• 70 ml alkoholu (wino moscatel lub ciemny rum)
• 1/4 łyżeczki cynamonu
• szczypta mielonej gałki muszkatołowej
• szczypta mielonego imbiru
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, banany rozgnieć. Masło utrzyj do białości, nie przerywając ubijania, dodawaj cukier i po jednym jajku. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz pogniecione banany - zmiksuj.
Następnie wsyp bakalie (te większe, jak np. daktyle, morele i inne - posiekaj).
Na koniec dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj ciasto.
Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełóż ciasto.
Piecz 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie ciasto nakryj folią aluminiową i piecz kolejne 30 minut. Upieczone, ostygnięte ciasto polukruj lub polej czekoladą, ewentualnie oprósz tylko cukrem pudrem.
Smacznego!
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...