Czekoladowe ciastka owsiane
Kuszące, owsiane ciasteczka z dodatkiem czekolady. Można dodać do nich żurawinę lub migdały, ale ostatecznie w znalazły się w nich orzechy. Połączenie smaków, które warto sprawdzić.
Składniki:
na ok. 15 sztuk
• 50 g gorzkiej czekolady
• 50 g orzechów włoskich
• 1 łyżka masła
• 3/4 szklanki płatków owsianych
• 3/4 szklanki mąki
• prawie 1/4 szklanki oleju rzepakowego
• 1/2 szklanki cukru
• 1 jajko (wielkość L)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Orzechy posiekaj. Miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko i ubij na jasną, puszystą masę. Dodaj olej, ostudzoną czekoladę, wymieszaj mikserem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi. Dodaj do czekoladowej masy, wymieszaj. Dodaj 3/4 posiekanych orzechów włoskich. Dłonią uformuj płaskie krążki z masy. Masa będzie dość klejąca, więc możemy pomóc sobie łyżką.
Na wierzch ciastek dodać pozostałe orzechy. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciastka trochę urosną, więc warto zachować odstęp ok. 5 cm), piecz w temp. 180⁰ C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...