Czekoladowe muffinki z jagodami goji, żurawiną, świeżą skórką pomarańczy polane gorzką czekoladą

Przygotowanie domowych wypieków to jeden z przyjemniejszych sposobów spędzania czasu, gdy za oknem coraz chłodniej. W oczekiwaniu na święta wypróbujmy przepis na aromatyczne muffiny - słodkiego faworyta stołu. Z robotem kuchennym z systemem planetarnym Sencor stworzymy przysmak, który urzeknie wyglądem i smakiem!

Składniki:


Porcje: 6

Ciasto
•  60 g mąki pszennej
•  80 g gorzkiej czekolady
•  35 g cukru
•  75 g masła
•  2 jajka
•  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•  1 łyżka żurawiny
•  1 łyżka jagód goji
•  1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Polewa z gorzkiej czekolady
•  50 g gorzkiej czekolady
•  3 łyżki cukru pudru
•  1 łyżka masła
•  kilka żurawin, jagód goji oraz łyżeczka skórki pomarańczowej do dekoracji
Czekoladowe muffinki z jagodami goji, żurawiną, świeżą skórką pomarańczy polane gorzką czekoladą

Przygotowanie:


CIASTO

Krok 1
W rondlu umieszczamy masło, cukier i czekoladę.

Krok 2
Rondel ustawiamy na niewielkim ogniu, mieszając doprowadzamy do połączenia składników
i zdejmujemy z palnika. (uwaga - masy nie wolno zagotować).

Krok 3
Tak przygotowaną masę przekładamy do misy robota kuchennego, w której będziemy mieszać składniki.

Krok 4
Do masy dodajemy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, chwilę miksujemy po czym dodajemy jajka i znowu chwilę miksujemy.

Krok 5
Na koniec, za pomocą łyżki dodajemy do masy przygotowaną żurawinę, jagody goji i skórkę
z pomarańczy. Do foremek nakładamy ciasto łyżką do ok 2/3 wysokości.

Krok 6
Tak przygotowane muffinki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C
i pieczemy ok. 20-25 minut.

Krok 7
Najlepiej po 20 minutach wyjąć jedną babeczkę i drewnianym patyczkiem sprawdzić czy muffin wewnątrz jest już suchy, jeśli tak to możemy całość wyjmować, jeśli nie, należy je jeszcze zostawić na ok. 5 min.

Krok 8
Po wyjęciu z piekarnika muffinki należy przestudzić.

Krok 9
Przestudzone muffiny polewamy polewą z gorzkiej czekolady, dekorujemy żurawiną, jagodami goji i skórką pomarańczową.

POLEWA

Krok 1
Gorzką czekoladę, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku.

Krok 2
Na małym ogniu podgrzewamy do momentu połączenia składników (uwaga by nie zagotować).  

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj