Makaron z sosem pomidorowym

Natura, świeżość, prostota…temu hołdujemy. Doskonały smak prawdziwych pomidorów, połączony z aromatem przypraw, czosnku i cebuli. Czasem proste rozwiązania są najlepsze.

Składniki:

  •  2 porcje makaronu (penne, rigatoni...)  
  •  750g świeżych, dojrzałych pomidorów (np. malinowych)
  •  2/3 szklanki passaty pomidorowej
  •  2 łyżki masła
  •  2 szalotki
  •  2 ząbki czosnku
  •  pół pęczka świeżej bazylii
  •  szczypta oregano
  •  parmezan
  •  garść rukoli (ewentualnie)
  •  sól
  •  pieprz
Makaron z sosem pomidorowym

Przygotowanie:


Na głębokiej patelni lub w garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim posiekane w drobną kostkę szalotki. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy około 5 minut. W tym czasie pomidory nacinamy, obficie polewamy wrzątkiem i pozbywamy się skórek. Przekrawamy je na 4 części. Sok przelewamy do mniejszego garnuszka. Miąższ kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Dodajemy również przeciśnięty przez sitko i pozbawiony pestek sok. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dolewamy passatę pomidorową, dodajemy posiekane zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i pozostawiamy na kolejne 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i pozostawiamy na durszlaku. Gotowy sos przekładamy do naczynia blendera i dokładnie miksujemy. Przelewamy do garnka, dorzucamy makaron, sporą garść tartego parmezanu i rukoli (opcjonalnie). Dokładnie mieszamy, podajemy.

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj