Kanapki z szynką szwarcwaldzką, serem pleśniowym i pesto z rukoli

Warto przełamywać smaki. Świeże pełnoziarniste pieczywo, delikatne płatki szynki szwarcwaldzkiej, wyraźny smak pleśniowego sera, chrupiąca rzodkiewka i rukolowe pesto. Spróbuj jeśli masz ochotę na małą odmianę… 

Składniki:

  •  2 kromki pełnoziarnistego chleba
  •  garść rukoli
  •  garść roszponki
  •  4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  •  6 plasterków sera brie
  •  pomidor
  •  kilka rzodkiewek

 Kanapkowe pesto z rukoli
  •  2 garści rukoli
  •  łyżka podprażonych orzeszków pini lub pestek słonecznika
  •  łyżeczka startego parmezanu
  •  oliwa
  •  sól
  •  pieprz
Kanapki z szynką szwarcwaldzką, serem pleśniowym i pesto z rukoli

Wykonanie:

Rukolę przekładamy do naczynia blendera, dorzucamy orzeszki lub pestki słonecznika, tarty parmezan, szczyptę soli, pieprzu i kilka łyżek oliwy. Dokładnie miksujemy przy pomocy blendera.  Chleb smarujemy łyżeczką pesto, układamy rukolę, roszponkę, szynkę szwarcwaldzką, plasterki pomidora, sera brie i rzodkiewki. Kanapki zwieńczamy kleksem rukolowego pesto. Posypujemy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj