Kanapki z szynką szwarcwaldzką, serem pleśniowym i pesto z rukoli
Warto przełamywać smaki. Świeże pełnoziarniste pieczywo, delikatne płatki szynki szwarcwaldzkiej, wyraźny smak pleśniowego sera, chrupiąca rzodkiewka i rukolowe pesto. Spróbuj jeśli masz ochotę na małą odmianę…
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba
- garść rukoli
- garść roszponki
- 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- 6 plasterków sera brie
- pomidor
- kilka rzodkiewek
Kanapkowe pesto z rukoli
- 2 garści rukoli
- łyżka podprażonych orzeszków pini lub pestek słonecznika
- łyżeczka startego parmezanu
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Rukolę przekładamy do naczynia blendera, dorzucamy orzeszki lub pestki słonecznika, tarty parmezan, szczyptę soli, pieprzu i kilka łyżek oliwy. Dokładnie miksujemy przy pomocy blendera. Chleb smarujemy łyżeczką pesto, układamy rukolę, roszponkę, szynkę szwarcwaldzką, plasterki pomidora, sera brie i rzodkiewki. Kanapki zwieńczamy kleksem rukolowego pesto. Posypujemy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Smacznego!
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...