Kanapki z awokado, kurczakiem i fetą

Połączenie doskonałego smaku oraz bogactwa składników odżywczych w jednej kanapce.

Składniki:

  •  2 kromki ulubionego pieczywa (np. włoskiego)
  •  ząbek czosnku
  •  małe awokado
  •  garść rukoli
  •  garść roszponki
  •  ser feta
 
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • pół łyżeczki (najlepiej domowej) mieszanki przypraw kebab-gyros
  • pieprz
  • oliwa
Kanapki z awokado, kurczakiem i fetą

Przygotowanie:


Kanapki najlepiej zacząć od przygotowania kurczaka. Filet dokładnie oczyszczamy i obkrawamy z niedoskonałości. W niewielkiej miseczce mieszamy sos sojowy, paprykę słodką, ostrą, przyprawę kebab-gyros, pieprz i 2 łyżki oliwy. Dodajemy do niej filet i dokładnie pokrywamy go marynatą. Odstawiamy na minimum 10 min do lodówki, by składniki się przegryzły. Kurczaka obsmażamy z każdej strony przez około 10 minut. Gotowego kurczaka zdejmujemy z ognia i pozostawiamy, by mięso przez chwilę odpoczęło. Następnie kroimy je w niezbyt grube plasterki.

Pieczywo opiekamy dokładnie w tosterze i nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku. Układamy na nim rukolę, roszponkę, kurczaka i pokrojone w plasterki awokado. Posypujemy serem feta i lekko skrapiamy oliwą.

Smacznego!
 
Anuluj
porównujesz -
Porównaj