Hummus z aromatyczną kolendrą

Mimo skromnej listy składników, jakimi są ciecierzyca, tahini, oliwa, sok z cytryny i czosnek, hummus ma doskonały smak, który jest wspaniałym urozmaiceniem wielu potraw.

Składniki:

Porcje: 4
Czas: 10 min plus ewentualny czas na gotowanie ciecierzycy
  • 2 puszki ciecierzycy lub 50 dkg ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
  • 3 szczypty mielonego kuminu
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • pół szklanki zimnej wody
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • pół pęczka kolendry
  •  3 ząbki czosnku
  •  sól do smaku
Hummus z aromatyczną kolendrą

Przygotowanie:


Do naczynia w którym będziemy blendować przekładamy: ciecierzycę, oliwę z oliwek, pastę sezamową, swieżo wyciśnięty sok z cytryny, czosnek pokrojony w części, wlewamy połowę wody. Składniki blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wodę do momentu uzyskania idealnej konsystencji. Dodajemy sól do smaku, dlaje blendujemy.

Tak przygotowany hummus przekładamy do miseczek, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy kuminem. Podajemy jako dodatek do pieczywa lub dań.

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj