Hummus z aromatyczną kolendrą
Mimo skromnej listy składników, jakimi są ciecierzyca, tahini, oliwa, sok z cytryny i czosnek, hummus ma doskonały smak, który jest wspaniałym urozmaiceniem wielu potraw.
Składniki:
Porcje: 4Czas: 10 min plus ewentualny czas na gotowanie ciecierzycy
- 2 puszki ciecierzycy lub 50 dkg ugotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
- 3 szczypty mielonego kuminu
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- pół szklanki zimnej wody
- 5 łyżek soku z cytryny
- pół pęczka kolendry
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Do naczynia w którym będziemy blendować przekładamy: ciecierzycę, oliwę z oliwek, pastę sezamową, swieżo wyciśnięty sok z cytryny, czosnek pokrojony w części, wlewamy połowę wody. Składniki blendujemy na jednolitą masę. Jeśli masa jest za gęsta dolewamy wodę do momentu uzyskania idealnej konsystencji. Dodajemy sól do smaku, dlaje blendujemy.
Tak przygotowany hummus przekładamy do miseczek, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy kuminem. Podajemy jako dodatek do pieczywa lub dań.
Smacznego!
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...