Crumble ze śliwkami
Śliwki kojarzą się z piękną, słoneczną jesienią. Ich słodki, soczysty smak pragniemy zachować w pamięci na długo. Dodatki w postaci cynamonu i kruszonki potrafi wprowadzić nas w doskonały, lekko melancholijny nastrój przywołujący piękne wspomniena.
Składniki:
- 10 (ok. 400g) śliwek węgierek
- szczypta cukru
- szczypta cynamonu
- 100g mąki
- 80g cukru
- ok. 50g masła
- 3 łyżki płatków owsianych
Wykonanie:
Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i przekrawamy na cztery części. Przekładamy do ramekinów, delikatnie dociskając. Posypujemy szczyptą cukru i cynamonu.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, płatki owsiane i masło. Delikatnie rozcieramy palcami tworząc grudkowatą kruszonkę. Śliwki przykrywamy posypką.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut.
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: cookuj.pl
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...