Crumble ze śliwkami

Śliwki kojarzą się z piękną, słoneczną jesienią. Ich słodki, soczysty smak pragniemy zachować w pamięci na długo. Dodatki w postaci cynamonu i kruszonki potrafi wprowadzić nas w doskonały, lekko melancholijny nastrój przywołujący piękne wspomniena.

Składniki:

 
  • 10 (ok. 400g) śliwek węgierek
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu
  • 100g mąki
  • 80g cukru
  • ok. 50g masła
  • 3 łyżki płatków owsianych  
Crumble ze śliwkami

Wykonanie:


Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i przekrawamy na cztery części. Przekładamy do ramekinów, delikatnie dociskając. Posypujemy szczyptą cukru i cynamonu.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, płatki owsiane i masło. Delikatnie rozcieramy palcami tworząc grudkowatą kruszonkę. Śliwki przykrywamy posypką.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut.

Smacznego! 
Źródło przepisu i zdjęć: cookuj.pl
Anuluj
porównujesz -
Porównaj