Łatwy piernik z powidłami

Cudownie aromatyczny, wilgotny w smaku piernik o pięknym kolorze, który trzeba spróbować.

Składniki:

 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 125 g margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej)
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • masło do nasmarowania formy
  • ½ szklanki powideł śliwkowych do przełożenia

Składniki na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 60 % zawartości kakao)
  • 50 g masła
Łatwy piernik z powidłami

Przygotowanie:


1.    Włącz piekarnik i ustaw go na 180⁰C. Natłuść masłem przygotowaną formę do pieczenia.
2.    W misce miksera umieść jajko z cukrem i ubij do białości.
3.    Następnie cały czas miksując dodawaj margarynę, powidła, mleko, kakao, sodę, przyprawę do piernika i na koniec po trochu mąkę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
4.    Przelej masę do przygotowanej blaszki do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, po czym wyjmij z formy, przekrój go wzdłuż na pół, rozsmaruj równomiernie powidła i ponownie złóż obie połówki ciasta.
5.    W celu przygotowania polewy, rozpuść czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej lub rozpuść w mikrofalówce i dokładnie wymieszaj, następnie polej nią równomiernie piernik.

Smacznego!

Źródło przepisu i zdjęć: www.karmelowy.pl
Anuluj
porównujesz -
Porównaj