Krem bawarski z sosem nektarynkowym

Kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach…krem bawarski przełamany smakiem musu z nektarynek. Wyrafinowana rozkosz…

Składniki:


ilość: ok. 8 porcji
  • 500 ml śmietany kremówki 36% (30%)
  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka
  • laska wanilii
  • 10g cukru pudru
  •  4 czubate łyżeczki żelatyny

 Sos nektarynkowy:
  •  4-5 nektarynek
  • 2-3 łyżki cukru
  • ok. 50 ml wody
Krem bawarski z sosem nektarynkowym

Przygotowanie:


Żelatynę rozpuszczamy w 10 łyżkach zimnej wody.  Mleko zagotowujemy z laską wanilii. Odstawiamy na 2 minuty. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem w misie miksera na jasną masę. Z wciąż gorącego mleka pozbywamy się laski wanilii i bardzo delikatnym strumieniem (kropelka po kropelce) wlewamy do jajek cały czas ubijając na wysokich obrotach i uważając, by żółtka się nie ścięły.

Masę w misce ubijamy jeszcze przez kilkanaście sekund w kąpieli wodnej, aż trochę zgęstnieje. Następnie dodajemy do niej napęczniałą żelatynę i bardzo dokładnie miksujemy.

Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa zacznie tężeć, śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą jajeczną.

Krem przelewamy do kokilek lub filiżanek i pozostawiamy go w lodówce na minimum kilka godzin. Aby krem wyjąć z naczynek wystarczy włożyć je na kilka sekund do naczynia z gorącą wodą. Krem podajemy dobrze schłodzony z dużą ilością sosu nektarynkowego.

Sos:
Nektarynki delikatnie nacinamy i obficie polewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy cukier i dolewamy wodę. Dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiego sosu.

Smacznego!
Anuluj
porównujesz -
Porównaj