Kruche babeczki z kremem mascarpone, białą czekoladą i borówkami

Zaledwie dwa kęsy, które sprawią, że uśmiechniesz się błogo. Kruche ciasto, delikatny, puszysty krem oraz słodko-kwaśny smak borówek. Czy potrzeba czegoś więcej?

Składniki:


Kruche ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
  • żółtko

Dodatkowo:
  • 200ml śmietanki 36%
  • 250g mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 250g borówek
Kruche babeczki z kremem mascarpone, białą czekoladą i borówkami

Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy do misy robota. Dodajemy cukier puder, pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtko, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na średnich obrotach do uzyskania bardzo drobnej kruszonki. Zawartość misy przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym kruchym ciastem wyklejamy foremki na babeczki. Pieczemy do zarumienienia, przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe babeczki odstawiamy do ostudzenia i wyjmujemy z foremek.

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżką mleka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia mieszając co jakiś czas. Śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Dodajemy serek mascarpone i (zimną!) roztopioną białą czekoladę. Przy pomocy rękawa cukierniczego babeczki wypełniamy kremem i dekorujemy świeżymi borówkami.

Smacznego!
 
Źródło przepisu i zdjęć: cookuj.pl
Anuluj
porównujesz -
Porównaj