Mini makowce z bezą
Doskonała przekąska dla miłośników maku i bakalii. Puszyste nadzienie ukryte pod bezową chmurką.
Składniki (12szt):
Ciasto:
- 0,25 kg mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie makowe:
- 1 jajko
- aromat migdałowy
- 1 łyżka suchej kaszy manny
- 300g masy makowej wg przepisu poniżej
Beza:
- 2 białka
- pół szklanki cukru
- 50dag maku
- 125g masła
- pół szkl miodu (lub więcej wg uznania)
- olejek migdałowy
- bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa itd.)
Wykonanie:
Mak zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj go do miękkości, odsącz i zmiel 3 razy. Do maku dodaj miód, wymieszaj – sprawdź czy odpowiada Ci słodkość (można dosłodzić), dodaj olejek migdałowy, stopione masło i posiekane bakalie, wszystko dobrze wymieszaj. 1/3 szklanki rodzynek
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota i szybko zagnieć ciasto przy pomocy nasadki – haka. Ciasto schłodź w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie ciastem wylep foremki na babeczki (metalowe lub ceramiczne). Masę makową wymieszaj z jajkiem, aromatem, rodzynkami i kaszą przy pomocy nasadki w kształcie litery A. Mak wyłóż na ciasto. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę przy pomocy nasadki balonowej. Wyłóż na masę makową. Piecz ok. 30 min. w 180⁰C. Zostaw do wystudzenia.
Smacznego!
Źródło przepisu i zdjęć: www.smakuje.blox.pl
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...