Kanapka w stylu włoskim z pesto z bazylii
Kromki chleba tostujemy w tosterze, po wyjęciu smarujemy masłem. Układamy rukolę, szynkę, plastry mozzarelli, pomidory oraz świeże pesto. Całość przykrywamy drugą kromką pieczywa, smacznego.
Składniki:
Porcje: 2 podwójne kanapki
Czas: 20 minut
Kanapka:
• 4 kromki chleba w stylu włoskim
• 1 mozzarella
• średniej wielkości pomidor
• 2 plastry szynki dojrzewającej
• garść rukoli
• masło do smarowania pieczywa
Pesto:
• 1 kubek świeżych liści bazylii
• ½ kubka świeżych liści mięty
• 1/4 kubka startego parmezanu, opcjonalnie gran padano
• 2 ząbki czosnku, większe
• 1/4 kubka blanszowanych migdałów
(oryginalnie orzechów piniowych)
• 1/4 kubka oliwy z oliwek
• szczypta soli
Przygotowanie:
Pesto:
Umyte, osuszone liście świeżej bazylii i mięty przekładamy do wysokiego naczynia w którym bedziemy blendować składniki. Dodajemy parmezan, czosnek, migdały, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli, używając blendera wszystko razem miksujemy. Jeśli pesto będzie bardzo gęste, można dodać więcej oliwy do uzyskania ulubionej konsystencji. W trakcie blendowania warto sprawdzić smak, dodać sól ewentualnie więcej czosnku.
Kanapka:
Kromki chleba tostujemy w tosterze, po wyjęciu smarujemy masłem. Układamy rukolę, szynkę, plastry mozzarelli, pomidory oraz świeże pesto. Całość przykrywamy drugą kromką pieczywa, smacznego.
Smacznego!
Inne przepisy
Cynamonowe bułeczki
Drożdżowe wypieki królują u nas praktycznie przez cały rok. Wiosną i latem...
Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i owocami
Lekkie jak piórko, chrupiące i rozpływające się w ustach bezy wypełnione...
Tarta pomarańczowo-czekoladowa
Przepyszne, kruche i delikatne ciasto, wypełnione aksamitną, kremową...
Pralinki pistacjowe
Wspaniały pomysł na drobną przekąskę lub drobny podarunek dla bliskiej osoby....
Tort piernikowy
Mniej tradycyjna wersja piernika, która zaspokoi niejedno wymagające...
Ciastka z kaszy jaglanej, piernikowo-sernikowe kule bez pieczenia
Skorzystaj z dobrodziejstw kaszy jaglanej przygotowując z niej zdrową...